Łazienkowe trendy – modnie i stylowo

W dzisiejszych czasach każdy jest w stanie stworzyć ładną, modną i do tego funkcjonalną łazienkę. Może być także idealnym miejscem na relaks i regenerację. Nasz wybór i sposób aranżacji łazienki może być jednak ograniczony. Obecne trendy łazienkowe nie zmieniają się zbyt szybko. W wielu przypadkach wielkość łazienki nie ma aż takiego znaczenia. Nowoczesne aranżacje są pomysłowe i pasują wszędzie. W dużych łazienkach można przebierać w kolorach ścian.

Przy mniejszych jednak warto pomalować ściany na jasny kolor. Powiększy to optycznie łazienkę. Można za to dopasować armaturę lub ciekawe dodatki. Dla niektórych poddasze może być kiepskim miejscem. Można tam jednak stworzyć ciekawą łazienkę. Wykorzystaj skosy i zamontuj tam wannę. Zamień w dekorację niewygodny i kiepsko ukształtowany sufit. Nadaj charakter przestrzeni malując go na biało, aby kontrastował z kolorem ścian. Mimo kiepskiej lokalizacji na poddaszu wykorzystaj każdy centymetr tej przestrzeni.

Biel zawsze w modzie

Kiedy myślimy o łazience, na myśl przychodzą nam białe ściany. Jest to sprawdzony i klasyczny kolor. Oprócz tego biel jest neutralna oraz bardzo łatwo dopasować do niej różne dodatki. Od roku można jednak spotkać się z czarnymi łazienkami. Właściciele i dekoratorzy wnętrz zaczęli wychodzić poza utarte schematy. Czarna łazienka kojarzy nam się z luksusem. Nadaje ona również charakter szlachetny i tajemniczy. Trendy się zmieniły. Coraz częściej można znaleźć czarna armaturę lazienkową.

Za chwilę równie popularne staną się ciemne płytki ścienne oraz podłogowe. Okazało się, że utrzymanie w czystości ciemnej łazienki jest możliwe i nie stwarza to większych problemów. Jednakże małe pomieszczenia nie nadadzą się do takiej ciemnej aranżacji w całości. Lepsze będą do większe pomieszczenia. Do mniejszych pomieszczeń warto pomyśleć nad zastosowaniem ciemnego marmuru o jasnym żyłkowaniu. Będzie to idealny kompromis dla bieli i czerni.

Płytki do łazienki

W obecnych czasach bardzo często wykańcza się łazienkę płytkami. Są one różnorodne, jedne większe, inne mniejsze, z wzorkami lub bez, kwadratowe czy sześciokątne. Dają one wiele możliwości, niezależnie od wielkości łazienki. Płytki sześciokątne bez wzorków nadadzą się idealnie do mniejszej łazienki. Będą wyglądać ciekawie ale nie przytłoczą. W całym mieszkaniu można stworzyć ten sam motyw, który wykorzysta się w łazience jak i np. w kuchni. Bawiąc się rozmiarem płytek można uzyskać również ciekawe efekty np. stosując małe płytki na obudowę wanny i większe na ścianie.

Warto ułożyć ciekawy wzór i pobawić się granicami percepcji. W ten sposób optycznie można powiększyć łazienkę, ponieważ ciężej będzie odróżnić, gdzie się zaczyna, a gdzie kończy dany wzór. Ciekawym do tego materiałem jest marmur, którego każda płytka wygląda inaczej. Po latach tworzy to ciekawe kompozycje, które pięknie współgrają z resztą łazienki. Całą gamę produktów do wykorzystania w łazienkach znaleźć można na stronie GrupyMo: https://grupamo.pl/category/lazienka/